Mögel orsakat av vattenskada

Den absolut svåraste konsekvensen som en vattenskada kan leda till är ett mögelangrepp. Mögel är riktigt jobbigt att hantera och det är viktigt att snabbt få bort det för att förhindra att det sprider sig. Om du har en vattenskada kan mögel bildas snabbt om förutsättningarna är gynnsamma. Om en vattenskada upptäcks bör mögel därför aldrig uteslutas. Mögel behöver inte alltid synas för att det ska finnas. Därför bör en vattenskadad bostad alltid undersökas grundligt för att se om den behöver behandlas för mögel.

Konstatera mögel

Att konstatera att en vattenskada orsakat ett mögelangrepp är viktigt för att du ska veta hur du ska gå vidare i form av åtgärder och renoveringar. Det är nämligen vanligt förekommande att man inte letar efter mögelsporer och går vidare med sitt liv efter att vattenskadan är hanterad. Efter en tid kanske en unken lukt börjar ta sig fram eller fläckar på golvet börjar synas. Då har möglat växt till sig rejält och blir betydligt mycket mer svårhanterligt än om du hade sökt efter mögel från första början. Det kan dock vara lite klurigt att identifiera mögel på egen hand, framförallt om det inte syns med blotta ögat. I det fallet kan det vara bra att ta hjälp av exempelvis ett saneringsföretag, som är experter på området. De kan se över skadan och identifiera om du har mögel samt vilken sorts mögel du har. Därefter kan de åtgärda möglet på ett lämpligt sätt utifrån sin kompetens och expertis av branschen. Om åtgärderna inkluderar sanering av bostaden är det viktigt att kontrollera om det finns möjlighet för dig och din eventuella familj att bo kvar i bostaden under arbetet. I vissa fall kan ni nämligen behöva flytta ut, beroende på hur omfattande saneringen är och hur den planerar att utföras.

Varför mögel bör avlägsnas

Det finns många anledningar till att göra sig av med mögel så fort det upptäcks. Mögel sprider sig snabbt och kan potentiellt sprida sig till övriga delar av bostaden om det inte hanteras snabbt. Husets material skadas och bryts ner av möglet vilket kan göra bostaden rent farlig att vistas i. Mögel kan faktiskt vara rent hälsofarligt och leda till olika slags otrevliga symptom. Personer som redan är sjuka kan bli sjukare av möglet och friska människor kan uppleva symptom som de inte vanligtvis gör. Nästäppa, förkylningssymptom, huvudvärk och allmänt dåligt mående är vanligt förekommande symptom hos personer som bor i mögeldrabbade bostäder. Mögel kan också skapa en unken och otrevlig lukt, liknande lukten som kan förekomma i gamla, instängda stugor. Om lukten bli intensiv kan den sätta sig i möbler, kläder, livsmedel och annat. En sista anledning till att ta bort mögel är att det i princip kommer vara omöjligt att sälja din bostad om du inte får bort möglet först. Om du håller visning kommer potentiella köpare säkerligen känna av doften och vilja inspektera bostaden, vilket kan göra det svårt att hitta en köpare.

Vilken typ av flytthjälp är bäst? 

Att avgöra vilken typ av flytthjälp som är bäst är ingen lätt uppgift – ett tips är flyttfirma nordiskaflyttkompaniet.se/. Generellt kan man dela in flytthjälp i två kategorier, professionell flytthjälp och flytthjälp från vänner och familj. När du ska flytta har du alltså två alternativ, att anlita en flyttfirma eller att be vänner, bekanta eller familj om hjälp. Vilken slags flytthjälp du ska välja beror på en mängd olika faktorer och är ett beslut du får ta genom att väga fördelar samt nackdelar med både alternativen. 

Flytta själv med hjälp av nära och kära 

Om du flyttar själv kommer du troligtvis undan billigare än om du anlitar en flyttfirma. Notera dock att det inte är möjligt att flytta helt gratis, förutsatt att du inte kan låna allt du behöver av någon utan kostnad. I de flesta fall behöver du hyra antingen ett släp eller en flyttbil. Flyttkartonger, annat packningsmaterial och drivmedel är andra kostnader du behöver räkna med i totalkostnaden för flytten. För att detta alternativ ska vara möjligt måste du även ha förutsättningarna för att flytta själv. Antingen måste du eller någon som hjälper dig flytta ha ett B-eller C-körkort, beroende på hur stor flyttbil som ska köras. Planeringen är otroligt viktig när du ska flytta på egen hand för att din flytt ska flyta på smidigt. Planeringen tar tid och många förberedelser behöver göras för att göra flyttdagen så enkel och smärtfri som möjligt. Detta alternativ passar dig som inte har något emot att göra jobbet som krävs för att flytta själv och har tiden som krävs. Det krävs dock att du och de som hjälper dig flyttar har en rätt bra fysik så ni klarar av och orkar utföra flytten. Kom ihåg att dubbelkolla att din hemförsäkring täcker skador som eventuellt kan uppkomma om du flyttar på egen hand. 

Anlita flyttfirma 

Generellt är det dyrare att anlita en flyttfirma än att flytta själv men det beror på vilka förutsättningar du har och hur stort bohag du har. För små flyttar kan kostnaden i princip bli densamma om du flyttar själv som om du anlitar en flyttfirma. Att anlita en flyttfirma kan ge en enorm avlastning och är ett bra alternativ för dig som helst slipper att flytta själv och har ekonomin som krävs för att anlita en flyttfirma. Flytten kommer att flyta på smidigare och arbetet kommer att gå snabbare. Hos vissa flyttfirmor kan du dessutom låna flyttkartonger och i vissa fall även annat packningsmaterial. Då kan du spara pengar eftersom du inte behöver köpa dessa saker själv. 

Renovera hus – tipsen du letat efter 

Drömmer du som så många andra om att renovera ditt drömhus med rotavdrag för takläggare stockholm? Då kan det vara svårt att veta var du ska börja. Om du aldrig renoverat något förut är det lätt att bli förvirrad över all information på internet. Allt från att söka bygglov till att skriva avtal med hantverkare kan känns både svårt och ångestladdat. För att underlätta processen kan det vara skönt för dig att ha något att utgå från. Vad börjar man egentligen med? Vad bör man lägga extra tankekraft på? 

  1. Kontrollera husets historia

En otroligt viktig sak att kolla upp innan du renoverar ditt hus är att kolla upp husets historia. Det är lätt att gå händelserna i förväg och agera innan man faktiskt kollar upp husets historia. Kanske råkar du ändra något gammalt och unikt som du senare ångrar. Självklart får du ändra ditt hus från ditt egna tycke, men många väljer att utgå från husets originella stil när de renoverar. Det var säkerligen därför du blev förtjust i huset från första början! Ta reda på hur gammalt huset är, när det byggdes och vilka som ägt det genom åren. Om det är möjligt kan du leta rätt på gamla bilder. Kanske hittar du något du faller för som kan passa bra att implementera i en ny renovering av huset. 

  1. Hitta byggdetaljer

Utifrån vad för typ av renovering du planerar kan du behöva införskaffa olika byggdetaljer. Låt denna process ta tid och köp bara sådant du verkligen gillar! Du vill säkerligen inte behöva renovera igen efter något år bara för att du tagit lite för snabba beslut. 

  1. Stressa inte!

Även fast du börjat planera inför en husrenovering betyder det inte att du behöver sätta igång på en gång. Om du nyligen flyttat in i huset bör du bo där några år innan du genomför några drastiska förändringar. Lär känna ditt hus och ta reda på vilka områden som är viktigast att prioritera vid en renovering. Tänk efter noga och länge innan du gör något ingrepp. Att renovera tär på miljön och kostar mycket pengar. Tänk långsiktigt och utgå från vad du gillar. 

  1. Tänk realistiskt

Att tänka realistiskt är väldigt viktigt när det handlar om husrenovering. Detta gäller primärt gällande tid. Det tar ofta väldigt mycket längre tid än man tror att renovera ett hus. Saker och ting blir inte alltid som man tänkt och du bör därför lägga in lite svängrum i din tidsplanering. Du kan inte få ditt drömhus genom att stressa igenom renoveringen. Låt processen ta tid, ta ett beslut i taget och känn efter ordentligt innan du tar några beslut du annars kan komma att ångra. Nöj dig inte heller med det näst bästa. Vänta tills du hittar det där handtaget du drömmer om, den där spegeln med den vackra ramen eller vad det än är. 

 

Flyttips till dig som ska flytta hemifrån 

Det kan kännas både skrämmande och spännande att flytta hemifrån. Men ofta får man hjälp av familjen vilket kan göra det lättare. Dock finns det även ett antal tips som kan vara bra att känna till. Genom att följa dessa tipsen kommer flytten förhoppningsvis att bli mycket smidigare. En sak som alla får räkna med är att det kan bli lite stökigt och vara tidskrävande att packa ihop allt som behövs. 

 

Adressändring och flyttanmälan 

En av de första saker du bör göra när du ska flytta är att boka stockholmsflyttfirma.se och flyttfirmor och sedan göra en flyttanmälan. Det gör du till skatteverket och anledningen till detta är att så blir du folkbokförd rätt. Det bästa är att göra detta innan du flyttar, men du har en vecka efter flytten. En annan sak som du bör komma ihåg är att göra en adressändring. Detta gör du också hos Skatteverket. Det finns bra information på deras hemsida om hur det hela fungerar. 

 

Försäkring 

En hemförsäkring är en annan sak som kan vara viktigt genom flyttips i stockholm. Det är omöjligt att förutspå när en olycka sker. Står du då utan försäkring kommer du inte att få någon ersättning ifall det skulle börjat brinna eller du fått inbrott. 

 

Teckna abonnemang 

Ett abonnemang för internet och el är också en sak du bör teckna direkt när du flyttar. Ett tips när du letar efter dessa abonnemang är att jämföra flera alternativ. På så sätt får du lättare reda på vilket alternativ som är bäst för dig. En sak som kan vara bra att titta på är uppsägningstiden på abonnemangen ifall du skulle vilja ändra eller avsluta det. 

 

Inköpslistor 

En av de roligaste delarna när du flyttar är att måla om, köpa nya möbler och inreda. Detta kan ta lite tid när du flyttar hemifrån för första gången eftersom att köpa alla möbler du behöver kan bli rätt dyrt. Men det är de mindre sakerna som du använder oftare. Du kan till exempel klara dig utan en soffa ett tag. Så länge du har någonstans att sitta och sova kan du vänta lite med resten av möblerna. 

Ett tips är att du skriver ner allt du behöver, börja sedan med att köpa de saker som du kommer använda i stort sett varje dag, som porslin, kastruller, köksredskap och så vidare. 

 

Anlita flytthjälp 

De flesta som flyttar hemifrån får ofta flytthjälp från sina föräldrar. Men om det är mycket som ska flyttas kan det vara smart att anlita flytthjälp genom en flyttfirma. På så sätt slipper du skaffa en släpvagn eller flyttbil. De sköter istället hela flytten. 

 

Ta all tid du behöver 

Som nämnt tidigare är det både spännande och lite skrämmande att flytta hemifrån. Men att få inreda sitt nya hem är väldigt kul. Det varierar lite hur flytten ser ut mellan olika personer, vissa vill att allting ska gå så snabbt som möjligt, medan andra gärna tar lite tid på sig. Det bästa är att du tar dig den tid du behöver. Stressa inte igenom flytten, det är då lätt att du glömmer något viktigt. 

 

När saker skadats vid anlitande av en flyttfirma 

När man flyttar vill man såklart att saker och ting ska komma fram i gott skick. Många väljer att anlita en flyttfirma för att sakerna ska hanteras på ett säkert sätt. Men hur försiktig man än är kan det vara så att något går sönder. Det kanske blir en repa i en möbel, eller så går något porslinsföremål i kras. Men hur går man tillväga om något skadats när man anlitat en flyttfirma? 

 

Vad gör man om något skadats? 

Om den flyttfirma man anlitat inte åkt från platsen ännu bör man säga till om skadan direkt. Se också till att dokumentera skadorna genom att till exempel ta bilder på dem. Har firman redan åkt bör man ringa eller maila till dem direkt. Bifoga gärna bilder på skadorna och förklara situationen. Företaget kan då be om att få komma ut och inspektera det som skadats. Hur som helst är det viktigt att du inte kastar det eller de skadade föremålen innan du fått klartecken från den flyttfirma du anlitat. Då kan du bli utan ersättning helt. 

 

Vilken ersättning kan man få? 

Hur stor ersättning du kan få för skadade föremål varierar. Om det är ett helt nytt föremål har du rätt till full ersättning. Hur mycket du får för äldre föremål varierar beroende på föremålets ålder och värde. Om den flyttfirma du anlitat inte vill ge dig kompensation eller om den är allt för låg kan du gå vidare med ärendet och kräva ersättning vid annan instans. I de flesta fall ger flyttfirmor och annat bra dock skälig ersättning. 

 

Hur fungerar det med försäkring? 

För att du ska få ersättning är det viktigt att du ser till att flyttfirman du anlitar har en försäkring. Det räcker inte med ett vagt muntligt besked om att försäkring finns utan be om att få saken på skrift och ta gärna kontakt med det försäkringsbolag din flyttfirma uppger sig ha och kontrollera att försäkring finns. Be gärna att få ut villkoren för att boka flyttfirma göteborg. I dem står det nämligen mer kring vilken ersättning du som anlitande kund kan förvänta dig vid sönderslagna föremål. 

 

Packa själv eller låta en flyttfirma packa? 

När du ska flytta kan du antingen välja att packa själv, eller så kan du överlåta arbetet åt flyttfirman du anlitar om de erbjuder en sådan tjänst. Fördelen med att packa själv är att du inte behöver ha någon annan som rotar bland dina saker och du vet var du packar ner samt när du gör det. När flyttfirman packar ska de göra det på ett sätt som bevarar sakerna i gott skick under transporten. När du har packat kartonger själv kan en flyttfirma säga att de inte står för eventuella skador om något går sönder. Det beror helt enkelt på att företaget inte kan garantera hur du har packat och skyddat dina saker. När det gäller saker som böcker och liknande brukar det dock inte vara större problem eftersom de inte är lika ömtåliga. 

Välja rätt flyttfirma 

En stor utmaningen många som planerar att flytta ställs inför är att fixa någon slags flytthjälp. Även om det i vissa fall kan vara tekniskt sett möjligt att flytta på egen hand är det inte att föredra. Vissa möbler kan vara i princip omöjliga att flytta på ensam och om inte annat kan det vara riktigt fysiskt utmanande. Därför är det bra att noga se över möjligheterna att anlita en flyttfirma, alternativt ta hjälp av familj och vänner under flyttdagen. 

 

Flyttfirma eller flytta själv 

När flytten närmar sig behöver du fråga dig själv om en flyttfirma är rätt val för dig. Om du har ett mindre boende med färre möbler och ägodelar är det kanske ingen självklarhet att anlita en flyttfirma. Om du istället har ett större boende med fler och större möbler kan en flyttfirma bidra med många fördelar. Hur du än väljer att hantera flytten bör du vara medveten om att det finns för och nackdelar med både alternativ. Det viktigaste är dock att planera flytten i god tid och boka flytthjälp långt i förväg. På så sätt finns det ingen risk att du står själv under flyttdagen och på något sätt behöver lista ut hur du ska flytta på soffan utan någon assistans. 

 

Anlita rätt flyttfirma 

Om du bestämmer dig för att anlita en flyttfirma står du inför ett ytterligare tufft beslut, nämligen vilket flyttfirma du ska anlita. Med ett enormt stort utbud av skickliga flyttfirmor i branschen kan det vara klurigt att veta vilken som passar just dig bäst. Som tur är finns det mängder av jämförelsesajter du kan använda dig av för att enkelt kunna jämföra olika flyttfirmor med varandra. Du kan även begära en offerter manuellt från ett antal olika firmor för att kunna jämföra priserna på egen hand. Låt detta process ta tid och stressa inte fram ett beslut. 

 

Vad du kan förvänta dig av en flyttfirma 

För att vara säker på att du anlitar en kvalitativ och seriös flyttfirma är det ett antal saker du bör titta efter. Detta kan du förvänta dig av en trygg och säker aktör i branschen. 

 

Konsultation 

Innan du bokar in din flytt ska du få en konsultation hos flyttfirman. Du ska få tydliga svar på alla dina frågor och flyttfirman ska vara tillmötesgående och enkel att kommunicera med. 

 

Säker hantering av dina saker 

En professionell flyttfirma vasastan vet hur de ska hantera ditt bohag på rätt sätt för att minimera risken för att något går sönder. Någon slags garanti kan visa på att firman vet vad de sysslar med. 

 

Ytterligare tjänster förutom transport 

Du ska kunna begära både nedmontering och återmontering av möbler om du så önskar. Du kan även begära att alla dina möbler ställs på rätt plats i ditt nya hem. 

 

Ett tydligt pris från början 

Innan du bokar in flyttfirman ska du få ett tydligt pris utan att det tillkommer några avgifter du inte är medveten om. 

 

Punktlig flyttfirma 

Du ska förvänta dig att din flyttfirma tar din tid på allvar och utför sitt arbete utefter vad ni tillsammans bestämt. 

 

Att flytta till mindre bostad 

Ibland vill eller måste man flytta till en mindre bostad. Man kanske har blivit ensamstående, man kan ha fått sämre ekonomi eller så trivs man helt enkelt inte i den större bostaden. Men vad är bra att tänka på när man ska flytta till en mindre bostad? 

 

Rensa i röran 

När du får mindre utrymme måste du också minska ner antalet prylar du har. Redan innan flytten är det bra att rensa bland alla dina saker innan du bokar flyttfirma i Stockholm. Du kanske inte behöver fyra olika vispar, tre likadana böcker och alldeles för stora kläder. I och med rensningen slipper du dra med dig massor av onödigt. Det sparar plats i kartongerna, det gör flytten smidigare och du får mer utrymme i din nya bostad. 

 

Vad får plats? 

Det är också viktigt att du mäter och tittar på vilka möbler du kan få med dig i flytten. Finns det ritningar med skalenliga mått kan du med fördel be om en kopia på dem. På så sätt kan du mäta dina möbler och rita in dem i bostaden för att se hur du kan möblera. Då har du också en bättre bild framför dig och det underlätta för eventuella personer som hjälper dig med flytten. 

 

Organisera efter rum 

När du börjar packa är det klokt att organisera saker efter rum. Markera kartongerna med badrum, sovrum, kök med mera. På så vis kan du enkelt placera kartongerna i rätt rum och packa upp dem direkt på plats. Du behöver inte heller leta igenom alla kartonger om du söker efter en stekpanna, hårborste eller liknande. 

 

Särskilt viktiga saker kan du placera i en annan låda, eller i en väska som du alltid håller koll på. Då riskerar du inte att sakerna kommer bort. 

 

Komma i ordning snabbare 

I en mindre bostad kanske du inte kan ha kartonger stående under en längre tid. Då är det viktigt att komma i ordning snabbt. Packa upp direkt när du finner det du söker efter. Se också till att lägga saker på rätt plats direkt. Då behöver du inte gå tillbaka och lägga saker till rätta senare. Du sparar tid och energi på att till exempel placera besticken direkt i lådan istället för att ställa dem på bänken. 

 

Tips för flytten 

Om du är ovan när det kommer till att flytta kan det vara klokt att läsa på några tips kring hur allt går till. På så sätt blir du mer förberedd och du slipper oroa dig för oförutsedda händelser. Det finns flera tips online och troligen har du också kunniga personer i din närhet som har flyttat en eller flera gånger. Ett bra tips är att sätta ihop en checklista som gör att du lätt kan bocka av när en eller annan sak är klar. Då missar du inget och du vet att allt som måste göras faktiskt görs. Ta med allt från uppsägning till sortering, bokning av flyttföretag och annat viktigt. 

 

När du inte har någon flyttbil 

Att flytta kan ofta ta lång tid och är oftast otympligt. Det innebär tunga lyft med kroppen i osmidiga positioner, emellanåt nedför långa och trånga trappor. Dessutom kan det krävas, eller åtminstone vara att föredra, att ha ett större fordon med stor plats inuti. Med stora möbler krävs stort utrymme och förutom storleken på föremålen som ska flyttas sparas det mycket tid om flera saker kan flyttas i varje omgång. Utöver detta gäller det oftast att man är fler än en person, då vissa sake helt enkelt inte går att flytta på egen hand. 

 

Som du kanske märker finns en lång lista av saker som gör en flytt till ett heltidsarbete. Och som tur är finns personer som har just detta som heltidsarbete. De antingen äger eller arbetar för en flyttfirma. Flyttfirmor finns det gott om i Sverige, så det är inte speciellt svårt att hitta en. “Är det svårt att hitta en som är bra?” kanske du frågar dig. Svaret är: det beror på. Dels beror det lite på hur din flyttsituation ser ut. Har du väldigt dyrbara samt stora och otympliga saker? Då kan det vara skönt att anlita personer med lång erfarenhet. I såna fall kan du till exempel kolla på hur länge firman har varit operativ. Det kan hända att du får betala mer i sådana fall. Ofta har dessa firmor en mer utförlig, och dyrare försäkring, vilket säkerställer dina prylar en aning mer. 

 

Vill du däremot ha tag på en firma som tar ut en lägre betalning finns även sådana tillgängliga. Potentiella nackdelar här kan vara att de är mindre erfarna, eller att fe har en lägre efterfrågan. En fråga att ställa sig i lägen där det endast beror på efterfrågan är varför efterfrågan är låg. Kanske är kvalitén bristande, eller kanske är det bara marknadsföringen. Ett knep för att få reda på huruvida kvalitén håller måttet är att fråga sig för. Känner du någon som tidigare har anlitat denna firma? Kanske kan denna personen ge sitt omdöme. En sak som är lika, oberoende av pris, är att en befintlig försäkring finns. Denna vill man gärna se för att tro på att den finns, och för att klargöra för sig själv vad som ingår i den. 

 

Ibland tas ett fast pris för jobbet, och ibland ett timpris. Det är en sak som är bra att ha koll på i förhand för flytthjälp stockholm. Det går ofta att räkna ut lite snabbt i förhand på ett ungefär vad som lönar sig mest. Risken med timpris är ju att de tar lägre tid på sig, då de tjänar mer pengar på det. Så för att slippa risken för fördröjning kan ju ett fast pris vara att föredra, även om detta må kännas aningen högre efter en preliminär kalkyl. 

 

Varför kombinera städföretag med andra branscher?

Det är många som säger att de mest framgångsrika företagen är nischade aktörer som är riktigt bra på en sorts tjänst eller produkt. Det finns åtskilliga böcker som talar för att man ska stå fast vid sitt erbjudande och bli världsbäst på sin lilla del av marknaden. Samtidigt ser vi många företag som går åt ett annat håll.

Här är några argument till varför en städfirma bör överväga att bredda sitt erbjudande.

Trender förändras

Fördelarna med att vara bäst inom en marknad är att man är med i toppen när trenden växer. Samtidigt finns risken att man faller snabbast när trenden viker igen. Om Sverige skulle ta bort Rut-avdrag som exempel skulle många som driver städfirma gå med stora förluster. De skulle tappa kunder, ha en stor bas med personal och inte ha tid att ställa om sitt erbjudande.

Skalfördelar

Om du driver flera verksamheter i angränsande branscher kan du få skalfördelar i form av effektivitet hos personalen. En person kanske är bra på att städa men också bra på trädgårds- och fastighetsskötsel. Har du båda uppdragen i din verksamhet kan du i vissa fall behålla personal genom att de får en varierad vardag.

Merförsäljning

Ett företag som driver en städfirma kan i vissa fall sälja förbrukningsprodukter inom städ till sina kunder. Däremot kan de inte sälja lås och dörrhandtag till samma kund om de inte har en verksamhet inom fastighetsskötsel under samma tak. Merförsäljning är alltid ett bra sätt att tjäna extra pengar och kan man göra det mellan branscher får man en bredare affärsyta mot sina kunder.

Korsförsäljning

En nöjd kund som anlitar er städfirma stockholm har lättare att släppa in er på att sköta deras storkök också. Korsförsäljning mellan branscher är en utmaning för många företag men de som lyckas får en väldigt god lönsamhet eftersom de inte måste jaga nya kunder hela tiden.

Vilka branscher kan en städfirma växa mot?

Tittar vi på de stora företagen inom städ så har många vuxit mot följande branscher:

  • Fastighetsskötsel
  • Storkök
  • Hotell

Fastighetsskötsel

Att driva en städfirma är att sköta en fastighet inomhus och att bedriva fastighetsskötsel är i många fall att sköta en fastighet utomhus. Här ser vi hur stora företag lyckas bra eftersom de kan ha färre chefer som sköter om en större personalgrupp på samma fastighet.

Storkök

Många stora företag erbjuder egna lunchrestauranger till sina anställda. Om man som städfirma sköter renhållningen i matsalen kan man i många fall också ta köket. Ta in ett par kockar så sköter man sen hela storköket. Här finns tydliga skalfördelar att tjäna för ett stort företag som vill växa på bredden.

Hotell

Städföretag sköter ofta hotellens renhållning och kan städa både hotellrum och foajén. Att samtidigt skicka dit ett par personer som bemannar receptionen är inte ett så stort steg som man kan tro. Företag som är riktigt bra på städ kan i många fall bli en slags bemanning för hotellen och de stora kontorens ”service management” och samtidigt öka sin lönsamhet och effektivisera beläggningsgraden på personalen.

Vanligare helhetslösning av flyttfirmorna

Allt vanligare med helhetslösning av flyttfirmorna Att en flyttfirma enbart erbjuder flytt av bohag blir allt ovanligare. Fler och fler erbjuder sina kunder helhetslösningar, antingen på egen hand eller i samarbete med andra företag.

En utveckling som gynnar både företagen och beställaren. Tjänstesektorn har ökat år från år vilket speglas inom flera branscher. Inom flyttbranschen köps bland annat flytthjälp och städning i större utsträckning. En annan utveckling är att företagen blir mer kompletta och erbjuder helhetslösningar. En kund behöver inte ringa till en flyttfirma för att få flytthjälp, en städfirma för att få städhjälp och därefter ett lagerhotell för att hyra magasin. Nu erbjuds det ofta från ett och samma företag. Under samma tak – eller via samarbeten .

Det är inte ovanligt att en flyttfirma erbjuder ett flertal olika tjänster för att därigenom få större beställningar. Kunden kan kontakta ett enda företag och få hjälp med alla moment inom flytten. En del större företag har all kompetens för en flyttfirma södertälje inom företaget men det är även vanligt med samordnade lösningar. En av de flyttfirmor som erbjuder detta alternativ visar på hemsidan att städning utförs av ett externt företag som har samarbete med denna flyttfirma. Men all kontakt sker ändå via detta företag och det är även de som står för garanti och fakturan.

Detta kan liknas med hur många mindre byggföretag kan erbjuda totalentreprenad utan att ha alla yrkeskategorier inom företaget. RUT kan vara en bidragande orsak Det kan finnas flera bidragande orsaker till denna utveckling. En orsak är att allt fler tjänster köps in generellt. Detta med allt från barnvakt och läxläsning till trädgårdsskötsel. Ett nytt synsätt har vuxit fram där det är självklart att köpa in hjälp istället för att ”alltid klara sig själv”.

En annan orsak kan vara att RUT-bidraget minskat kostnaderna för städning och andra hushållsnära tjänster till hälften. En av de senaste uppdateringarna innebär att den som anlitar en flyttfirma även kan få avdrag för detta. En ändring som skapade betydligt större efterfrågan inom just flyttbranschen. När fler kunder hör av sig ändras även efterfrågan på tjänster vilket kan leda till en ökad bredd på utbud. När kunderna allt mer efterfrågar kompletta lösningar ser företag synergieffekter att samarbeta och skapa smidiga lösningar. Via samarbete kan städfirman få kunder av den flyttfirma som anlitas – och vice versa. Framförallt är det kunden som gynnas med en betydligt enklare lösning. Allt finns tillgängligt på en och samma plats. Ett samtal – sen är allt löst inför flytten.

När du ska flytta köket från ett rum till ett annat

Har du ett litet kök men gott om svängrum i andra av husets rum? I så fall kanske du också funderar på om det på något vis går att flytta köket, hur man gör det, vad man ska tänka på och om det behövs några särskilda tillstånd. Att det går råder det inga tvivel om men det är ett stort projekt och det krävs att man planerar ordentligt. Här följer några viktiga tips att ta med på vägen för den som planerar att byta rum för köket.

Fundera över behov och önskemål

Inför en köksrenovering ska man alltid först och främst fundera på vilka behov man har. Vilka funktioner är viktiga och dessutom – vilken stil föredrar du? Ska man slå på stort och bygga ett nytt kök helt från grunden och inte bara genomföra en mindre köksrenovering har man många möjligheter med köksrenovering stockholm att få det som man vill men det innebär också många svåra val.

Gör en lista över dina behov så har du en bra utgångspunkt. Gör också en lista över önskemål kring olika saker, så som färger, finesser och annat som är önskvärt men kanske inte helt nödvändigt. I slutändan kommer du märka vad det finns utrymme för och inte.

Planera noggrant

En köksrenovering kräver alltid noggrann planering men kanske allra helt i dom fall där man planerar att renovera köket med snickare i järfälla. Det är viktigt att man mäter upp rummet till punkt och pricka och att man skissar och ritar på olika förslag för att kunna föreställa sig hur det kommer att bli. Ett bra tips i det här läget är att vända sig till någon som är expert på just köksrenovering, och som kan hjälpa dig både med att skissa och planera och tänka inför andra betydande moment i renoveringen.

Kökets nya läge

Den som planerar att flytta köket när det blivit dags för en köksrenovering, eller snarare ett köksbygge, har förmodligen redan en annan plats i åtanke. Det är dock viktigt att man kollar upp att det finns rätt förutsättningar på den platsen man har tänkt sig för att resultatet ska bli bra, korrekt och funktionellt.

Kanske kommer du behöva sätta in fönster, dörrar, flytta på väggar eller något annat och då blir projektet plötsligt ännu större och mer tidskrävande. Vet du inte exakt vad du ska kolla efter kan det vara klokt att anlita en kunnig hantverkare för att få hjälp att se ad som är möjligt och inte.

Behövs bygglov?

Du kommer inte att behöva något bygglov för att flytta köket i samband med en köksrenovering men däremot kan du eventuellt behöva göra en bygganmälan till byggnadsnämnden i din kommun.

Detta behövs i dom fall man ändrar planlösningen i bostaden avsevärt, om ombyggnationen kan påverka konstruktionens bärighet eller om man behöver göra förändringar i vatten- och avloppssystem samt ventilationssystem. Eftersom man behöver både vatten, avlopp och fläkt i ett kök är det alltså troligt att en bygganmälan kommer att behöva göras.

Vilken köksleverantör ska man välja?

Är det äntligen dags att riva ut det gamla köket till förmån för ett nytt och fräscht? I så fall behöver du bestämma dig för en köksleverantör som ska stå för det nya köket och här finns en uppsjö att välja bland. Olika stilar, olika kvalitet och olika prisklass är några saker som kan skilja olika leverantörer åt och det är viktigt att jämföra för att hitta det alternativ som passar bäst.

Fundera på stilen

Dom flesta köksleverantörer erbjuder många olika stilar men detaljerna kan ändå skilja sig en hel del. Ett lantligt kök kan till exempel ha många olikheter hos olika leverantörer och det är därför bra att ta en titt på flera olika modeller innan man bestämmer sig. Även om man vill välja en modern stil för sin köksrenovering så finns även här mycket som skiljer sig och man ska ta sig tiden att besöka olika utställningar för att kolla efter vad man gillar och vad man inte gillar.

Vilken budget har du?

När man ska välja leverantör för sin köksrenovering är det såklart viktigt att veta vilken budget man har. Prisklasserna kan vara väldigt olika men något som är billigare behöver inte nödvändigtvis vara sämre. Här behöver man fundera på hur mycket pengar man har råd att lägga på sin köksrenovering och vilka val som blir bäst. Är det viktigt med en känd och exklusiv leverantör eller har det ingen betydelse? Sätt en budget och se till att hålla dig till den.

Välj kvalitet

Oavsett om man har en strikt budget för sin köksrenovering eller inte så är det viktigt att välja produkter med hög kvalitet. Köket används och slits på dagligen och det ska hålla i många år. Har man en liten budget är det kanske bättre att välja bort någon ”oviktig” detalj för att istället lägga pengarna på det som verkligen är viktigt. Även här är det viktigt att jämföra produkter hos olika leverantörer. Leta gärna på nätet efter andras åsikter för att bilda dig en uppfattning kring just kvaliteten hos olika aktörer.

Det stora utbudet av köksleverantörer i Sverige kan göra valet väldigt svårt. Däremot är det ofta prisklassen som avgör för dom flesta, vilket också gör att man redan från början kan utesluta vissa leverantörer. Att fokusera på stil och kvalitet utifrån den budget man har är ett bra tips för att både hitta något som man trivs med och till ett pris som känns okej.