Allmänt om dödsboBortgångHitta begravningsbyrå

Att välja plats för begravningsceremoni

Den plats man väljer för en begravningsceremoni kan vara väldigt betydande för många. Är man troende är det givna valet att hålla till i en kyrka eller tillhörande kapell men det finns även andra möjligheter. Väljer man en borgerlig begravning kan man både utforma den hur man vill och hålla till i princip var som helst. För att planera ceremonin och var den ska hållas är det bra att vända sig till en begravningsbyrå för hjälp, både med praktiska saker samt med bokningar.

Kyrka

Om man vill att den avlidnes begravningsceremoni ska hållas i en kyrka krävs det att man också väljer en kyrklig begravningsbyrå stockholm. Ceremonin sker då helt enligt svenska kyrkas ordning vilket innebär att den blir kristet utformad och vill man ha den typer av ceremoni är en kyrka ett bra val. Det är en otroligt vacker och stämningsfull lokal för ett sista avsked, när ljusen brinner och klockarna ringer. Den begravningsbyrå man anlitat kan hjälpa till både med att boka ett möte med prästen samt boka kyrkan inför ceremonin.

Frikyrka

En kyrklig begravning kan även hållas i någon typ av frikyrka. Pingst- och baptistkyrkan är två exempel men för detta krävs att den avlidne varit medlem i någon av dessa. Rådfråga med den begravningsbyrå som valts för att veta mer om dom olika alternativen, samt vad som krävs för att få hålla till där.

Kapell

Vid en kyrklig begravning finns även möjlighet att hålla till i ett kapell. Det är också en typ av kyrkobyggnad men i betydligt mindre skala och det är vanligt att just begravningar hålls i dessa. Även om man valt en borgerlig begravning måste svenska kyrkan enligt lag erbjuda en lokal där ceremonin kan äga rum och då blir det ofta kapellet. Även detta är en stämningsfull lokal som är utsmyckad med vissa religiösa symboler, men ofta i något mindre utsträckning än i en kyrka.

Eftersom den här lokalen är mindre än en kyrka passar den bra vid dom fall där gästerna inte är allt för många. Skulle man behöva en större lokal men har valt en borgerlig begravning, och därmed inte har tillgång till kyrkan, måste församlingen erbjuda något annat.

Den som har anlitat en begravningsbyrå kan få hjälp med att boka kapellet, samt en begravningsförrättare i dom fall där det gäller en borgerlig begravning som sker utan präst.

På en egen plats

En begravning behöver inte alls äga rum i en kyrkobyggnad utan kan lika väl arrangeras hemma i någons trädgård, på en sandstrand eller någon annan betydande plats för den avlidne och dennes anhöriga. Det man måste tänka på är att ceremonin inte får störa andra så det kan vara bra om det är en avgränsad eller privat plats man väljer. Man behöver dessutom fråga markägaren om lov innan man arrangerar en begravning utomhus.

Det finns alltså några valmöjligheter när det gäller val av plats för en begravningsceremoni. Prata med din begravningsbyrå om du är osäker vad som gäller för olika begravningsformer och be om tips och råd om du vill välja en helt egen plats.

Read More
Hitta begravningsbyråVila i frid

Den avlidnes egna önskemål vid en begravning

Att tänka på

Har tiden kommit för begravning? Kanske har ni redan talat med en begravningsbyrå? Att arrangera en begravning kan vara svårt. Vanligtvis är det ju i en tid där man är tvungen att hantera sorg. Att göra detta, samtidigt som man ska ta tag i de praktiska delarna kring en begravning, kan vara både tungt och svårt.

Det är därför som många väljer att ta extra mycket hjälp av en begravningsbyrå. Av förklarliga skäl har de lång erfarenhet av att ordna detta. Inte bara med de praktiska göromålen, utan även i bemötandet av människor i sorg. Visst kan det kosta lite mer att ta mer hjälp, men det är något som många väljer att göra.

Något som man behöver ta hänsyn till är den avlidnes egna önskemål gällande hur begravningen ska utformas. Det här är inte alltid det lättaste. Många gånger kan det vara så att den avlidne har skrivit ned sina önskemål någonstans, just i syftet att få begravningen utformad som önskat. Det är dock långtifrån alla som gör detta. Kanske för att man inte hade några speciella önskemål, eller för att man helt enkelt inte hade förberett sig inför det.

Som nära anhörig kan man ställas inför en svår situation. Om den avlidne inte har lämnat några önskemål, hur ska då begravningen arrangeras? Visst kan man bolla med en begravningsbyrå om saken, men de skulle troligen säga att det är upp till ditt omdöme att göra. Den som kände personen väl när denne var vid liv, är troligtvis också den som bäst kan styra hur begravningen ska utformas. Utgå från personens värderingar, och arrangera begravningen därefter.

Det är ju nämligen en rad olika faktorer som man behöver ta hänsyn till. Inför en begravning behöver många beslut tas. Exempel på sådana beslut är som följer:

  • Typ av ceremoni. Var personen medlem i Svenska Kyrkan? I sådana fall kanske en ceremoni enligt deras ordning är det bästa valet. Det inkluderar i sådana fall lokal, präst, organist och vaktmästare. Om personen var medlem i ett annat trossamfund, så passar troligen något annat bättre. Om den avlidne inte var troende alls, kanske en borgerlig begravning är att föredra.
  • Kista eller urna. Om den avlidna inte uttryckt några önskemål kring detta, kan det kännas svårt att välja. Som en begravningsbyrå kan berätta, så behövs alltid en kista, men en urna krävs bara om kremering ska ske samt att ceremonin hålls med urna. Det kan också behövas om gravsättning ska ske i urnlund till exempel.
  • Minnesgåvor. Det här kan vara ett bra sätt att hedra den avlidne på. Kanske brann denne extra för en särskild välgörenhetsorganisation, eller en speciell typ av välgörenhetsarbete? I sådana fall kan det stå i dödsannonsen att donationer önskas till en speciell organisation, eller till ett forskningsändamål. Tar ni hjälp av en begravningsbyrå kan ni tala om det för dem, så sätter de in det i annonsen.
  • Hade den avlidne någon mycket kär ägodel? Den kan i sådana fall till exempel läggas i kistan, eller stå framme vid minnesstunden.//Amanda
Read More
Allmänt om dödsboBortgångHitta begravningsbyrå

Blommor till begravningen i Göteborg

Det finns många delar att planera och förbereda inför en begravning. Kanske har den avlidne vid något tillfälle berättat hur han eller hon vill att det ska vara eller kanske har du som anhörig ingen aning om hur själva ceremonin ska utformas. Förmodligen kände du personen ganska väl och kan då utgå ifrån det exempelvis när du ska välja blommor. Du kan alltid få tips ifrån en begravningsbyrå om valen känns överväldigande att fatta.

Personlig smak hos begravningsbyrå
Även om den person som gått bort inte lämnat några önskemål kanske du som anhörig känner till dennes favoritblomma? Annars kanske han eller hon hade en favoritfärg som kan få vara ett inslag i blomsterarrangemangen. Hos en begravningsbyrå i Göteborg kan du få hjälp att beställa blommor till begravningen eller så kan du själv göra det via en florist. Oavsett finns tips och stöd att få.

Anpassa efter årstiderna
Av praktiska skäl kan man välja blommor efter årstid och säsong, eftersom vissa blommor kan vara svåra att få tag i på vintern och vice versa. På våren är det trevligt med ljusa och pastelliga färger och på hösten lämpar sig varma färger så som rött, orange och gult. Starka och färgglada blommor är fint på sommaren och vid en begravning som äger rum vintertid i Göteborg används ofta mörkare blommor kombinerat med glitter och guld.
Man måste givetvis inte anpassa sig efter årstiderna men det kan vara en hjälp på traven för den som känner sig vilsen i alla val.

begravning

Gör beställningen i tid
Oavsett vilken typ av blommor man vill ha och om man själv anlitar en florist eller en begravningsbyrå bör man tänka på att vara ute i god tid. Floristen kommer behöva beställningen åtminstone två dagar i förväg för att kunna planera och göra iordning blommorna så som du vill ha dem. Vanligtvis brukar de även kunna leverera arrangemangen till begravningsplatsen men det bör man alltid dubbelkolla innan så att inga missförstånd uppstår.

Handblommor för gästerna
Vanligtvis tar varje gäst med sig en egen handblomma att lägga på kistan i slutet av begravningen i Göteborg. Ofta är denna blomma en ros men om man har speciella önskemål kan man framföra det exempelvis genom dödsannonsen i tidningen. Gillade den avlidna personen handplockade naturblommor är det trevligt om varje gäst, om möjlighet finns, plockar en egen blomma att lämna vid ceremonin i Göteborg.

Självklart är det inget måste att ha blommor vid en begravning men det är både vackert och ger en ombonad och personlig känsla. Fundera över valet av blommor själv eller tillsammans med den begravningsbyrå som kommer hjälpa till med begravningen.

Read More
Allmänt om dödsboBortgångHitta begravningsbyråVila i frid

Så planerar du en begravning

Om den avlidne innan sin död upprättat ett dokument om sina önskemål vid begravningen blir det enklare för dig som anhörig att planera då det som skrivits ned finns att tillgå hos en begravningsbyrå. Om så inte är fallet behöver du förmodligen planera en begravning ändå. I vissa fall sker en begravning utan begravningsceremoni men det vanligaste är att man håller en ceremoni för att ta ett sista farväl. Det finns några saker som är bra att fundera på innan det är dags att fatta alla beslut som rör en begravningsceremoni.

Den avlidnes önskemål
Om en familjemedlem eller annan nära anhörig har avlidit och det inte finns några dokument eller arkiv att tillgå kanske du på annat sätt fått tagit del av personens önskemål kring sin bortgång och begravning. Du kanske vet på ett ungefär hur ceremonin ska se ut, vilken musik som ska spelas och om personen önskar att bli kremerad eller inte. Dessa önskningar bör du självklart ha hänsyn till när du planerar för avskedet. Alla steg går bra att planera själv men det kräver en hel del jobb. Vill man hellre ta hjälp av en begravningsbyrå slipper man ta tag i många av processens delar själv vilket kan vara skönt i en redan jobbig tid.

Möte med prästen

Precis som ett en begravningsbyrå kan hjälpa till med delar av en begravning så spelar även prästen en stor roll. Vid ett möte med en präst inför en begravningsceremoni träffas man och pratar om hur stunden i kyrkan ska se ut. Man tar upp några av den avlidnes personliga egenskaper som man vill att prästen ska lyfta fram under ceremonin, bestämmer sig för vilka psalmer som ska sjungas och vilka bibeltexter som ska läsas upp. En präst kan även vara ett stort stöd för den som upplever det jobbigt att genomföra en begravning.

Minnesstunden

Hur var personen och hur tror du att han eller hon skulle vilja att minnesstunden såg ut? Kanske samlas bara de närmast sörjande inom familjen eller så är alla vänner och bekanta på plats. För stora sällskap kan det vara en bra idé att låna kyrkans församlingsgård eller någon annan lokal för minnesstunden, så att det finns gott om rum för hela sällskapet.
Är det bara familjen som samlas efter begravningen kan det vara trevligt att träffas hemma hos någon istället för att lugnt och stillsamt ta en fika och prata ut.

Om sällskapet är större kan det även här vara skönt att låta en begravningsbyrå hjälpa till med planeringen. Om den avlidne hade många i sin krets och skulle uppskatta att alla som vill ska delta vid minnesstunden är det smidigt att anlita en cateringfirma för fika eller till exempel smörgåstårta.

Att planera en begravning för en nära anhörig är jobbigt och tar både kraft och energi i en jobbig stund. Det kan underlätta mycket att få hjälp från en begravningsbyrå, speciellt när den avlidne inte lämnat efter sig några speciella önskemål. De som jobbar inom området har stora kunskaper och vet exakt vad som måste göras efter ett dödsfall och kan hjälpa till hela vägen.

Read More